By Tabitha Steager
Translated by Malorie Aube
Canadienne Cow
The Canadienne is the only breed of dairy cow native to North America, developed in French Canada during the 16th to 17th century from breeds imported from Normandy and Brittany. It was bred for hardiness in the rugged Canadian climate, becoming so well adapted that it did not require expensive imported feed or intensive management. In 1850, there were at least 300,000 Canadienne cows in Canada but numbers began to dwindle due to Canadian government policies and the contemporary dairy industry, which favours dairy cows that produce milk in large volumes. While the Canadienne does not produce milk in as large volumes as other breeds, it produces milk that is very high in fat and protein, making it excellent for cheese and butter production.
Unfortunately Canadienne stocks today are seriously threatened, with current estimates placing the breed at approximately 1,000 heads. Rare breed farmers in Ontario, Quebec, and the Isles de la Madeleine, however, are working hard to increase numbers and maintain the breed. The Association for the Development of the Canadienne Cattle Breed in Charlevoix is also actively involved in preserving, protecting, promoting, and growing this unique Canadian breed. Cheesemakers in Quebec, in particular Laiterie Charlevoix and Fromagerie Pied-de-Vent, are currently producing cheeses made exclusively from the milk of Canadienne cows.
La vache canadienne
La Canadienne est la seule race de vache laitière propre à l’Amérique du Nord. Ses origines remontent aux XVIe et XVIIe siècles lorsque des bovins provenant de la Bretagne et de la Normandie arrivèrent en Nouvelle-France pour établir la colonie. Le rude climat canadien fit subir une forte pression au bétail et contribua à une sélection naturelle pour la rusticité et robustesse de la race. Bien adaptés, ces spécimens ne nécessitaient pas d’aliments dispendieux ou de gestion intensive. En 1850, il y avait plus de 300 000 Canadiennes alors qu’en 1970 son nombre n’était que de 5000 à 10 000. Les politiques canadiennes pour le paiement du lait, la concurrence des autres races et le programme de croisement avec la « Brown Swiss » ont contribué à la situation précaire de la race.
Aujourd’hui, les effectifs sont d’environ 1000 vaches et avec une population de race pure (93.75% de sang canadien) de moins de 250 femelles, la race Canadienne est menacée de disparition. Quelques producteurs de l’Ontario et du Québec travaillent cependant très fort pour sauvegarder et valoriser la génétique de la Canadienne ancestrale. L’Association de Mise en Valeur des Bovins de Race Canadienne dans Charlevoix est aussi impliquée activement pour préserver, protéger, promouvoir et développer cette race unique. La Canadienne n’est peut-être pas la plus grande productrice en volume, mais son lait est très riche en gras et protéines, idéal pour la production de beurre et de fromage. Certaines fromageries du Québec, particulièrement la Laiterie Charlevoix et la Fromagerie Pied-de-Vent, produisent des fromages provenant exclusivement de lait de vaches Canadiennes.
For more information:
http://www.radio-canada.ca/actualite/semaineverte/ColorSection/agriculture/030302/vache.shtml
http://www.slowfoodfoundation.org/pagine/eng/arca/dettaglio.lasso?-id=539&-nz=38&-tp=