By/Par Laura Buckley
Translated by/ Traduit par Marie Eve Asselin
I’d like to introduce myself as the new chair of the Canadian Ark of Taste Commission. I want to acknowledge the efforts and achievements of my predecessors, Mara Jernigan and Tabitha Steager, who oversaw the induction of 11 items on to the ark. Have a look here for the complete list of Canadian ark products.
The Ark of Taste is an international catalog of foods that are threatened by industrial agriculture, the standardization and large-scale distribution of global food markets, and environmental degradation. In an effort to cultivate consumer demand only the best tasting endangered foods make it onto the Ark. Since 1996, more than 1000 products from more than 50 countries have been added to the International Ark of Taste. Ark product categories include wild foods, vegetables, fruits and berries, nuts, cereals, cheeses, fish, shellfish, game, livestock, poultry, beverages, honey, spices, syrups, vinegars, preserves, and more. Genetically modified (GM) products or GM-based products are forbidden and no product using a trademark or commercial name may be introduced to the Ark. Here are the guidelines for nominating a product to the Ark.
I would love to secure a berth on the Ark for as many Canadian products as possible before Terra Madre in October. I invite you to contact me with suggestions for products from your region you think would be good candidates.
I am in the process of putting together a national ark committee. If you have an Ark committee as part of your convivium, would like to help with the nomination of products from your area or can suggest anyone with a scientific, academic or historical expertise such as an agrologist, rare breed expert or food historian, please contact me.
Laura Buckley, Ark Chair
Je me présente comme la nouvelle présidente de la Commission canadienne de l’Arche du Goût. Je tiens à souligner les efforts et les réalisations de mes prédécesseures, Mara Jernigan et Tabitha Steager, qui ont supervisé l’incorporation de 11 articles à l’Arche. Jetez un coup d’oeil ici pour la liste complète des produits de l’Arche du Goût canadien.
L’Arche du Goût est un catalogue international des aliments qui sont menacés par l’agriculture industrielle, la standardisation, la distribution à grande échelle dans les marchés mondiaux des produits alimentaires et la dégradation de l’environnement. Dans un effort pour cultiver la demande des consommateurs, seuls les meilleurs aliments en voie de disparition sont choisis pour faire partie de l’Arche. Depuis 1996, plus de 1000 produits de plus de 50 pays ont été ajoutés à l’Arche du Goût international. Les catégories de produits de l’Arche sont : aliments sauvages, légumes, fruits et baies, noix, céréales, fromages, poissons, crustacés, gibier, bétail, volaille, boissons, miel, épices, sirops, vinaigres, conserves, et bien plus encore. Les produits génétiquement modifié (OGM) ou les produits à base d’OGM sont interdits. De plus, aucun produit utilisant un nom commercial ou une marque de commerce peut être introduit dans l’Arche. Voici les lignes directrices pour la désignation d’un produit à l’Arche
J’aimerais garantir l’ajout d’un maximum de produits canadiens à l’Arche qu’il est possible avant Terra Madre en octobre. Je vous invite à me contacter avec des suggestions pour les produits de votre région que vous pensez être de bons candidats.
Je suis en train de mettre sur pied un comité national de l’Arche. Si vous avez un comité de l’Arche dans votre convivium et qui voudrais contribuer à la nomination de produits de votre région ou qui peut suggérer toute personne ressources ayant une expertise scientifique, académique ou historique comme un agronome, un expert en race rare ou un historien de l’alimentation, prière de me contacter.
Laura Buckley, présidente de la Comission canadienne de l’Arche du Goût