By Tracey Bussanich
This fall, Slow Food Thompson Okanagan celebrated fish in many ways, namely at the 15th gathering of the BC. Food Systems Network, taking place under the theme “Food from the Water, Food from the Land”. At the event, Okanagan Nation Alliance Fisheries Biologist Richard Bussanich, and our respected Syilx Okanagan Nation elder, Richard Armstrong, presented our Slow Fish Story of the Okanagan Sockeye. The purpose of the Gathering was to bring the members of the Network together to share their ideas, experiences and initiatives in building community food security, and discuss topics related to the theme, including indigenous food harvesting rights and access, health and food medicines, the cultural significance of food, fish farms and aquaponics, overfishing and globalization, bioregionalism and permaculture, and local food resilience, including urban agriculture.
The Okanagan Sockeye salmon that was presented at the conference has just been registered as an “Ark of Taste” product. The Ark of Taste travels the world collecting small-scale quality productions that belong to the cultures, history and traditions of the entire planet. It was created to point out the existence of products, draw attention to the risk of their extinction within a few generations, and invite everyone to take action to help protect them.
Finally, as October was Slow Fish Month, we discussed the Sockeye salmon during our Slow Food meeting dinner. Richard gave a challenge for local Okanagan residents to increase its consumption to 1 lb per year. The goal is to keep this salmon local, and not have to ship it out of the area to sell it. The sockeye was served at this dinner, or course, along some tasty sustainable Haida Gwaii salmon lox topped with foraged edible plants (picture: Freshly made sausage and Haida Gwaii salmon lox).
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Par Tracey Bussanich
Cet automne, Slow Food Thompson Okanagan a célébré le poisson de plusieurs façons, notamment au 15e rassemblement du BC. Food Systems Network, qui se déroulait sous le thème « Nourriture de la mer, nourriture de la terre ». Lors de l’événement, le biologiste Richard Bussanich de l’Okanagan Nation Alliance Fisheries, et notre respecté doyen de la Nation Syilx Okanagan, Richard Armstrong, ont présenté l’histoire Slow Fish du saumon rouge de l’Okanagan. L’objectif de ce rassemblement était de regrouper des membres du réseau pour qu’ils partagent des idées, des expériences et des initiatives en matière de sécurité alimentaire, et pour discuter de sujets reliés au thème de l’année, incluant les droits et accès reliés à la culture d’aliments indigènes, la santé et la médecine par les aliments, la signification culturelle de la nourriture, l’hydroponique, la surpêche et la globalisation, le biorégionalisme et la permaculture, la sécurité alimentaire locale et l’agriculture urbaine.
Le saumon rouge de l’Okanagan qui a été présenté à la conférence vient tout juste d’être reconnu comme un produit de l’Arche du goût. L’Arche du goût parcourt le monde à la recherche de produits de qualité, issus de petites productions, qui représentent la culture, l’histoire et les traditions de la planète. Elle a été créée dans le but de faire connaître ces produits, d’attirer l’attention sur leur risque de disparition d’ici quelques générations, et d’inciter les gens à les protéger.
Finalement, puisque octobre était le mois Slow Fish, nous avons discuté du saumon rouge également lors de notre souper mensuel. Richard a lancé le défi aux résidents de l’Okanagan d’en augmenter leur consommation d’une livre par année. L’objectif est de garder le caractère local de ce saumon et d’éviter d’avoir à l’exporter pour le vendre. Le saumon a bien entendu été servi lors du souper, aux côtés d’un délicieux (et durable) saumon fumé Haida Gwaii garni de plantes comestibles cueillies à la main (sur la photo : le saumon fumé Haida Gwaii et de la saucisse fraîchement préparée).