By Geneviève Longère
Last December Slow Food Lanaudière has organized a sensory education workshop to celebrate Terra Madre Day 2013. The team took part in the Christmas Market of the city of Joliette, QC, joining the courageous local artisans braving the cold in their little wooden shacks.
What is a sensory education workshop?
Slow Food’s Sensory Education workshops offer participants the opportunity to improve their sensory skills and to develop the appropriate vocabulary to refine their appreciation of food.
The 5 senses (sight, hearing, smell, taste and touch) are human’s first communication tools. The brain then transforms the data obtained by the senses into connexions that are fixed into the memory. The senses are organs that can be trained by funny and easy exercises. Therefore, a skilled consumer is more likely to choose wisely and to avoid the powerful food industry players’ publicity traps.
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Par Geneviève Longère
À l’occasion du jour Terra Madre 2013, en décembre dernier, Slow Food Lanaudière a mis sur pied un atelier d’éducation des sens. L’équipe s’est rendue aux Marchés de Noël de Joliette le 11 décembre aux côtés des courageux artisans du terroir affrontant le froid dans leurs petites cabanes de bois.
Qu’est-ce qu’un atelier d’éducation des sens?
L’atelier d’éducation des sens de Slow Food offre aux participants la possibilité d’entraîner leurs sens et de développer le vocabulaire d’appréciation de la nourriture approprié.
Les 5 sens (vue, ouïe, odorat, goût et toucher) sont les premiers outils de communication de l’être humain. Le cerveau transforme les données obtenues par les sens en connections, qui seront ensuite fixées dans la mémoire. Les sens sont des organes que l’on peut éduquer par des exercices amusants et faciles; un consommateur aux sens entraînés sera plus susceptible de faire des choix éclairés et évitera les pièges de la publicité des grands joueurs de l’alimentation industrielle.