Slow Food in Canada

Preserving Canadian Food Heritage

  • Français
    • English (Anglais)
  • Adresse mail
  • Facebook
  • Twitter
  • Home
  • Who We Are
    • Notre histoire
    • Membres du conseil d’administration
    • Slow Food International
  • What We Do
    • Alliance des Chefs
    • Ark Of Taste
    • Slow Food Jeunesse
    • Fundraising
  • Get Involved
    • Trouvez votre convivium
    • Become a member
    • Créez un convivium dans votre région
  • News
    • Notre blogue
  • Sommet national 2018 à Saskatoon
    • 2019 – Guelph
    • 2018 Slow Food Sommet National
    • 2017 – Moncton
    • Retour sur le sommet annuel 2016 à Invermere en C.-B.
    • 2016 AGM Minutes
  • Contact
  • Terra Madre Salone del Gusto 2018
  • Terra Madre

Slow Food Lanaudière 1st Terra Madre Day / Le premier jour Terra Madre de Slow Food Lanaudière

janvier 26, 2014 by

By Geneviève Longère

TMLan1Last December Slow Food Lanaudière has organized a sensory education workshop to celebrate Terra Madre Day 2013. The team took part in the Christmas Market of the city of Joliette, QC, joining the courageous local artisans braving the cold in their little wooden shacks.

What is a sensory education workshop?

Slow Food’s Sensory Education workshops offer participants the opportunity to improve their sensory skills and to develop the appropriate vocabulary to refine their appreciation of food.

The 5 senses (sight, hearing, smell, taste and touch) are human’s first communication tools. The brain then transforms the data obtained by the senses into connexions that are fixed into the memory. The senses are organs that can be trained by funny and easy exercises. Therefore, a skilled consumer is more likely to choose wisely and to avoid the powerful food industry players’ publicity traps.

 

**

Par Geneviève Longère

TMLan1À l’occasion du jour Terra Madre 2013, en décembre dernier, Slow Food Lanaudière a mis sur pied un atelier d’éducation des sens. L’équipe s’est rendue aux Marchés de Noël de Joliette le 11 décembre aux côtés des courageux artisans du terroir affrontant le froid dans leurs petites cabanes de bois.

Qu’est-ce qu’un atelier d’éducation des sens?

L’atelier d’éducation des sens de Slow Food offre aux participants la possibilité d’entraîner leurs sens et de développer le vocabulaire d’appréciation de la nourriture approprié.

Les 5 sens (vue, ouïe, odorat, goût et toucher) sont les premiers outils de communication de l’être humain. Le cerveau transforme les données obtenues par les sens en connections, qui seront ensuite fixées dans la mémoire. Les sens sont des organes que l’on peut éduquer par des exercices amusants et faciles;  un consommateur aux sens entraînés sera plus susceptible de faire des choix éclairés et évitera les pièges de la publicité des grands joueurs de l’alimentation industrielle.

 

Classé sous :Blog, Canadian Convivium Event, Terra Madre Balisé avec :Québec, Slow Food Lanaudière, Terra Madre

Facebook Convivia

  • Calgary
  • Cocagne Acadie
  • Columbia Valley
  • Edmonton
  • Lanaudière
  • Montréal
  • Northumberland Shore
  • Nova Scotia
  • Perth County
  • Prince Edward County
  • Saskatoon
  • Superior
  • Thompson Okanagan
  • Toronto
  • Université de Montréal
  • Vallée de la Batiscan
  • Vancouver
  • Vancouver Island & Gulf Islands
  • Wellington County
  • Winnipeg

Convivia

  • Slow Food Abitibi-Témiscamingue
  • Slow Food Acadia (student convivium)
  • Slow Food Calgary
  • Slow Food Cocagne Acadie
  • Slow Food Edmonton
  • Slow Food Lanaudière
  • Slow Food Montréal
  • Slow Food Nova Scotia Mainland
  • Slow Food Pelham
  • Slow Food Perth County
  • Slow Food Prince Edward County
  • Slow Food Saskatoon
  • Slow Food Superior
  • Slow Food Thompson Okanagan
  • Slow Food Toronto
  • Slow Food Vallée de la Batiscan
  • Slow Food Vancouver
  • Slow Food Vancouver Island
  • Slow Food Wellington County

Archives

nos campagnes

  • Arche du goût
  • Lait cru
  • Slow Fish

Contactez-nous

Courriel: info@slowfood.ca
Copyright © 2023 Slow Food Canada · Developed by PoundPig