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Slow Food Youth Network : Reflection (Réflexion)

January 27, 2014 by

International Slow Food Youth Network meeting
Part 1: Reflection

By Darl Hobsbawn

 

Think about the last time your world really gave you a unique surprise, something too subtle to give back. Discovering an extension to your senses perhaps: what if you found excitement from cliff jumping? What criteria would you apply deciding to jump off a cliff for the first time? How would you choose to go back?

 

 Slow Food Youth Network

 

This was how I felt, sitting on the plane that would take me to the international Slow Food Youth Network meeting, writing myself an introduction on the way over. What are my goals? What must I bring back? I hope to find the community’s knowledge to share further and fully with the public at large. I want to know what is possible and the best way to bring it about. I don’t really know what to expect so I am expecting anything – maybe it’s better than having clear goals, maybe not. Either way, surprises are lovely. One thing I know I want is to feed off the motivation surrounding every other Slow Food Youth Network group in existence. I want to match that resonance and emulate the voice.

A big part of my own connection to Slow is from my overall connection to food; another is due to my sense of social justice. I feel that this, here, is the right thing to do. I might find inspiration in something as small as a twinkle in a grower’s eye, or something as broad as an international eat-in or a forum. Hopefully both: the more filled I can return the better. I am not worried about front-loading my expectations by putting them into words on paper. If I am overfilled, the joyous overflow is simply more to choose from later. I want to bring back a set of principles and techniques to allow everyone to fully appreciate the bounty in our planet.

Right now I am en route to an Ark of Taste proposal dinner. Each of us was instructed to bring ingredients or techniques that are at risk for becoming extinct, to submit them for discussion and… degustation. I am looking forward to hearing about and tasting products from each delegate and telling them about the products I have brought from my region, and what makes them so special. Is it personal involvement in production, distribution, or consumption? Is it aligned with a sociopolitical stance in particular? Does this product engender the mythos of Slow Food as a whole? Is it a species endangered by human encroachment upon the wild? All this and more, I suspected. Who is Slow Food?

 

Read more about Darl’s experience at the international Slow Food Youth Network meeting next month – stay tuned!

 

***

 

Rendez-vous international du Slow Food Youth Network
Partie 1 : Réflexion

Par Darl Hobsbawn

 

Pensez à la dernière fois que votre monde vous a fait une surprise vraiment unique, impossible à rapporter. Ce fut peut-être la découverte d’une extension de vos goûts, qui sait, peut-être carburez-vous à l’excitation de sauter des rochers? Qu’est-ce qui vous a amené à décider que vous essayeriez ce sport extrême la première fois? Comment reviendriez-vous en arrière?

 

 
Slow Food Youth Network

  

C’est exactement ainsi que je me sentais, assis dans l’avion qui m’emmenait au rendez-vous international du Slow Food Youth Network, rédigeant ma propre introduction en chemin. Quels sont mes  buts? Qu’est-ce que je souhaite rapporter? J’espère y apprendre de la communauté comment partager plus, et plus loin, avec plus de gens. J’aimerais savoir ce qui est possible, et comment le faire. Je ne sais pas trop à quoi m’attendre, alors je ne m’attends à rien. Peut-être est-il mieux d’avoir des objectifs précis, peut-être pas. D’une façon ou d’une autre, j’adore les surprises. Une chose est certaine, c’est que je veux me nourrir de cette motivation ambiante émanant des autres groupes du Slow Food Youth Network. Je veux me connecter avec cette résonance et en transmettre les ondes.

Une grande partie de ma connexion avec le mouvement « Slow » vient de ma connexion avec la nourriture en général; l’autre vient de mon sens de la justice sociale. J’ai l’impression que ceci, maintenant, est la bonne chose à faire. J’y trouverai peut-être l’inspiration dans quelque chose d’aussi petit qu’une étincelle dans les yeux d’un agriculteur, ou quelque chose d’aussi grand qu’un forum ou un repas international. Avec un peu de chance, je la trouverai dans les deux : plus je peux me nourrir de cela, mieux ce sera. Je n’ai pas peur d’écrire mes attentes sur papier, si j’en écris trop, ce ne sera que plus de bon contenu duquel choisir plus tard. Je veux en retirer une série de principes et de techniques qui permettront à tout le monde d’apprécier la générosité de notre planète.

Je suis présentement en route vers un souper thématique sur l’Arche du goût. On nous a tous demandé d’apporter un ingrédient ou une technique à risque d’extinction et de les soumettre à la discussion générale et à la… dégustation. J’ai hâte d’entendre et de goûter les produits de chacun des délégués et de leur parler des produits de ma région que j’ai emmenés, et ce qui les rend si spéciaux. Nous engageons-nous personnellement dans la production, la distribution, ou la consommation? Est-ce relié à une position politique quelconque? Ce produit inspire-t-il l’esprit Slow Food? Est-ce une espèce menacée par l’empiétement humain sur la nature? Tout cela et bien plus, je suppose. Qui est Slow Food?

 

Soyez attentifs : la suite de l’expérience de Darl au rendez-vous international du Slow Food Youth Network vous attend le mois prochain!

 

Filed Under: Blog, Slow Events, Slow Food Ark of Taste and presidia Tagged With: Italy, Slow Food Calgary, slow food youth network, Turin

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